Svetovým dňom bez áut sa dnes inšpirovali aj radnice na Zemplíne

22.09.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou/Humenné/Michalovce 22. septembra (TASR) - Svetovým dňom bez áut, ktorý pripadá na 22. septembra, sa nechali na území Zemplína inšpirovať aj primátori niektorých okresných miest. Svoje pracovné aktivity dnes sústreďujú hlavne v priestoroch magistrátu, príchod do práce bez využitia dopravných prostriedkov je však pre viacerých z nich samozrejmosťou nielen v dnešný deň.
      Svetový deň bez áut, ktorý má podnietiť vodičov motorových vozidiel, aby v rámci neho využili inú formu prepravy ako automobilovú, je súčasťou Európskeho týždňa mobility v dňoch 16. až 22. septembra. V uplynulých rokoch sa doň zapojili rôznymi sprievodnými podujatiami či akciami i mestá na Slovensku ako napríklad Košice, Žilina, Nitra či Bratislava.
      "Mesto Michalovce sa v tomto kalendárnom roku nezapojilo do projektu týždňa mobility, čo sa týka Svetového dňa bez áut primátor Viliam Záhorčák chodí do práce pravidelne peši každé ráno a tak to bolo aj dnes," povedala pre TASR hovorkyňa michalovského magistrátu Iveta Palečková.
      Prvý muž vranovskej samosprávy Ján Ragan si dnes prispôsobil svoj pracovný program, aby nemusel využiť klasické dopravné prostriedky. "Primátor sa každoročne zapája do Svetového dňa bez áut, všetky svoje pracovné povinnosti alebo pracovné stretnutia má dnes na území mesta Vranov nad Topľou, na ktoré chodí pešo. Okrem iného chodí do práce pešo každý deň," podotkla hovorkyňa radnice Eva Mitaľová. Podľa slov Slavěny Vorobeľovej z Mestského úradu v Humennom nechala dnes ráno svoje motorové vozidlá doma väčšina pracovníkov magistrátu. "Do práce sa dostavili autobusmi a pešo," poznamenala.
      Do svetového dňa bez áut sa dnes zapojili aj pracovníci niektorých súkromných spoločností. Príchod do práce bicyklami namiesto automobilov uprednostnili napríklad zamestnanci továrne Embraco v Spišskej Novej Vsi. "Ráno prišlo do Embraca asi 60 cyklistov, mohlo ich byť aj viac, nebyť hustej hmly. Kvôli nej si viacerí vybrali predsa len auto," informoval mediálny zástupca spoločnosti Anton Oberhauser.
 

Vyberte región